Výměna motorového oleje – benzín

Zde si popíšeme jak vyměnit motorový olej u benzínového motoru, konkrétně u motoru 1.8T. Olej by se měl měnit vždy po ujetí 10000km nebo nejpozději (!) do dvou let! I nepoužívaný olej totiž ztrácí své vlastnosti! Společně s výměnou oleje také vyměníme i olejový filtr.

Jaký olej zvolit?

To záleží na tom, jaký jste tam olej měli doposud, a také na specifikaci výrobce. Pro motor 1.8T uvádí výrobce specifikaci VW500.00, VW501.01 a VW502.00

Já jsem si tedy vybral polosyntetický olej Liqui Moly 10W-40. Podle referencí je to super olej a 5 litrů je až až nýbrž 1.8T papne 3,5l oleje. POZOR pokud v autě máte olej 10W tak se nedoporučuje tam dávat oleje řidší oleje (0W a 5W) mohly by rozpustit karbonové usazeniny v motoru a ucpat mazací kanálky!


Dále budeme potřebovat olejový filtr. V každém obchodě s autodíly vám poradí jaký máte koupit, když jim řeknete typ motoru. Ceny těchto filtrů se pohybují od 200-350 CZK. Já jsem volil filtr od firmy MANN jelikož mám s těmito filtry dobré zkušenosti.

Teď již tedy máme vše co budeme potřebovat k výměně oleje. Tedy skoro vše. Musíme ještě sehnat nějakou nádobu (lavor) kam odpustíme starý olej.

Postup výměny

1) Prohřejeme jízdou motor

2) Vyšroubujeme vypouštěcí šroub na dně olejové vany

3) Necháme všechen olej vytéct do připravené nádoby (lavoru) – cca 20 min

4) Zašroubujeme vypouštěcí šroub (30 Nm)

5) Odšroubujeme olejový filtr (Pokud to nejde tak zboku ho propíchneme šroubovákem a povolíme)

6) Našroubujeme nový olejový filtr (utáhneme pouze rukou)

7) Nalévacím otvorem budeme pomalu nalévat a průběžně kontrolovat stav oleje, nesmí přesáhnout MAX!

8) Zašroubujeme nalévací otvor

No a to je vše, nakonec zkusíme motor projet :-P a za 10000 km znova ;)

About Aivos